V Šarišskej galérii vystavili zbierku plastík a ikon Dušana Pončáka

11.01.2008 Prešov

Prešov 11. januára (TASR) - Celý dar, kolekciu 134 drevených plastík a ikon od akademického sochára Dušana Pončáka z Prešova, vystavujú do 2. marca v Šarišskej galérii (ŠG).
Plastiky pochádzajú z 15. až 19. storočia a dnes 67-ročný Pončák, ktorý patrí k najvýznamnejším sochárom na Slovensku, ich zbieral niekoľko desiatok rokov. Prvú časť z nich - 52 kusov daroval ŠG v roku 1993, druhú - 82 kusov - v závere roka 2007. ŠG pri prvej kolekcii získala na kúpu jednej plastiky grant Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia, na získanie druhej časti zbierky sa jej ušla čiastočná podpora z Ministerstva kultúry SR a od zriaďovateľa galérie - Prešovského samosprávneho kraja. Pritom už v roku 1993 prvú časť zbierky ohodnotili na štyri milióny Sk. Časopis Pamiatky a múzeá označil akvizíciu ŠG v roku 1993 za Akvizíciu roka.
Dôvody svojho konania Pončák vysvetlil pre TASR po vernisáži vo štvrtok 10. januára. Keďže išlo o vzácne drevené plastiky, tak ich nevedel dôkladne ošetrovať. \"Kým som vedel si zarobiť, tak dal som ich reštaurovať, ale bolo to nákladné, \" priznal. Navyše dom, v ktorom žije a má tam ateliér, nie je nijako bezpečnostne chránený, tak ho k tomuto rozhodnutiu priviedol aj strach, aby mu plastiky neukradol zlodej.
V Pončákovej zbierke je rad diel od neznámych autorov, ale aj z dielne Majstra Pavla z Levoče zo začiatku 16. storočia. Pochádzajú tak z územia súčasného Slovenska, ale aj z okrajových končín susediacich krajín.
Ako objasnila riaditeľka ŠG Marta Hrebíčková, umelecko-historická hodnota Pončákovej zbierky je nevyčísliteľná. Súčasný prešovský sochár sa zaradil medzi viacerých zberateľov umeleckých diel v tomto regióne. Jedným z najvýznamnejších v minulosti bol Eugen Bárkanyi, ktorého zbierka sa po dlhých rokoch vrátila do Prešova a je vystavená v židovskej synagóge.
 

Vyberte región